Bladval

Wat is er mis met een blad op uw pad?

Niets! Bladeren van laanbomen mag u gewoon laten liggen.

Uw gemeente is een groene gemeente. In heel wat straten vindt u bomen langs de openbare weg. Bomen langs de straatkant, noemen we laanbomen en zijn eigendom van de gemeente. Wanneer de bladeren beginnen te verkleuren en ook van de bomen vallen, ontstaat een schitterend kleurentafereel. Die bladeren mag u gewoon laten liggen, want bladeren zijn geen afval. Of wilt u liever een opgeruimd pad?

 

Natuurlijke mulchlaag voor een gezonde bodem

Laten liggen

Dat is toegelaten en is in de meeste gevallen beter voor de ondergrond. De mulch (laag bladeren) voedt de bodem en beschermt tegen vorst.

 

Toch liever opgeruimd?

Brengen naar het recyclagepark U kunt met uw bladeren terecht bij het recyclagepark.

Plaatsen bladkorf

Wie één of meerdere laanbomen voor zijn perceel heeft staan mag vanaf begin oktober een bladkorf plaatsen op de berm. De gemeente verdeelt geen korven. U maakt zelf een korf en plaatst die correct (zie onderaan).

Wijkinzameling

Woont u in een straat met laanbomen? Dan kunt u met buren afspreken en een wijkinzameling organiseren. Gratis leveren van hekken voor tijdelijk opslaan van bladeren per wijk.

 

Ophalen bladeren

Bladkorven

Leegmaken van de bladkorven door de zuigwagen van de gemeente gebeurt volgens een vaste route. Hiervoor hoeft u niets te doen. De zuigwagen komt minimaal twee keer langs in de herfstperiode. De planning vindt u hier. Deze planning is indicatief en afhankelijk van weersomstandigheden.

Ophalen bladeren wijkinzameling

Leegmaken van de hekken door de zuigwagen van de gemeente op aanvraag. Bel hiervoor naar het nummer: 03 380 14 80 (niet voor bladkorven)

 

Bladeren van bomen en struiken uit uw eigen tuin, mogen niet in de bladkorven of in de hekken. Wegbrengen van deze bladeren naar het recyclagepark, doet u zelf. 

  • Nat blad = glad. Ontstaat er een onveilige situatie, dan veegt u beter wel.
  • Bladeren kunnen rioolputjes verstoppen. Veeg ze weg uit de afvoergeulen en maak de afvoer bladvrij. Zo stroomt regenwater of dooiwater gemakkelijker weg.
  • Een ideale bladkorf heeft een hoogte van 1 meter. De diameter is niet groter dan 2 meter.
  • Een bladkorf plaatst u op 1 meter van de straat. Dit is de meest veilige afstand. Op deze manier kan de zuigwagen ook gemakkelijk de bladkorven leegmaken.
  • Zet een bladkorf nooit omheen of vlakbij een boom, lantaarnpaal, verkeersbord of rode brandweerpaal. Respecteer ook hier de afstand van 1 meter.
  • Maximaal één bladkorf per woning.

Klik hier voor antwoorden op de meest gestelde vragen over bladval.
 

Leveren van hekken en ophalen bladeren (enkel wijkinzameling) of ophalen inhoud bladkorven

Dienst der werken, Rozenhoek 2, 03 380 14 80
Elke werkdag (weekdag) van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur.