De sociale huisvestingsmaatschappijen verkopen sociale koopwoningen, sociale bouwgronden (= kavels), middelgrote koopwoningen en middelgrote bouwgronden (= kavels).

1. Inschrijven

  • Je maakt een afspraak met een sociale huisvestingsmaatschappij in de buurt van waar je wilt wonen.
  • Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je je laten inschrijven in het inschrijvingsregister van de sociale huisvestingsmaatschappij. 
  • Je kunt je inschrijven voor een onbeperkt aantal inschrijvingsregisters bij een onbeperkt aantal huisvestingsmaatschappijen.
Lijst sociale huisvestingsmaatschappijen

2. Toewijzing

Wanneer een sociale koopwoning of kavel klaar is voor verkoop, wordt het in principe toegewezen volgens de chronologische volgorde in het inschrijvingsregister. Er gelden wel bepaalde voorrangsregels. 

Meer informatie over de toewijzingsprocedure

De prijs van een sociale koopwoning of kavel is uiteraard afhankelijk van de ligging, de oppervlakte, de grootte van de woning, enz.

  • Voor een sociale koopwoning (nieuwbouw) betaalt u voor de aankoop een verlaagd btw-tarief van 6 % bovenop de verkoopprijs.
  • Voor een sociale bouwgrond betaalt u de registratiebelasting (verkooprechten) bovenop de verkoopprijs.

De kosten, rechten en erelonen van de akte betaalt u zowel bij de aankoop van een sociale woning als van een sociale bouwgrond.

Voor de aankoop van een sociale woning of bouwgrond kunt u een Vlaamse Woonlening krijgen. Dat is een woonkrediet aan een voordelig tarief.