Ga je verhuizen en moet je een verhuiswagen of verhuislift plaatsen op het voetpad, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan? Laat je iets groots leveren en moet de vrachtwagen of lift zich kort plaatsen op het voetpad, het fietspad, een parkeervak of de rijbaan? Ben je een aannemer, ga je (ver)bouwen en moet je een werfvoertuig, bouwmaterialen, kraan, stelling, container of iets anders plaatsen op het voetpad, parkeervak of de rijbaan? Werk je voor een nutsmaatschappij of gemeentelijke diensten en wil je werken uitvoeren?

Voor bovenstaande zaken heb je een toelating voor 'inname openbaar domein' nodig. Je krijgt met deze vergunning de toestemming om een afgesproken deel van het openbaar domein voor een vastgelegde periode in te nemen. 

Aan je toelating voor 'inname openbaar domein' wordt steeds een signalisatievergunning gekoppeld: hierin wordt afgesproken welke verkeersborden je moet plaatsen. Het is immers wettelijk verplicht om bij een inname van het openbaar domein de juiste verkeersborden te voorzien om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. 

Let op: gaat het over een gewestweg? Dan vraag je eerst toelating aan Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Zie hieronder.

Heb je borden nodig voor een parkeerverbod voor een verhuis of levering? Dan kun je borden ontlenen via de dienst der werken. 

  1. Vul onderstaand aanvraagformulier ten laatste 1 week op voorhand in.
  2. Je ontvangt een bevestigingsmail waarmee je de parkeerverbodsborden kunt ophalen bij magazijn dienst der werken, Rozenhoek 2, Schilde. Je betaalt een waarborg van 75 euro per set van twee borden (contant). 
  3. Je plaatst de borden ten laatste 24 uur op voorhand. 
Openingsuren magazijn  
maandag tot en met vrijdag
 
8 tot 12 uur
12.30 tot 15.30 uur
Aanvraagformulier - toelating 'inname openbaar domein' met parkeerverbodsborden

Voor grote werken die door aannemers worden uitgevoerd, moet er een uitgebreider formulier ingevuld worden. Dit geldt zowel voor wegenwerken als bouwwerken.

Deze aanvragen moeten ten laatste twee weken op voorhand ingediend worden bij de dienst mobiliteit, vergezeld van een signalisatieplan.

Aanvraagformulier - signalisatievergunning grote werken (aannemer)

Gemeente Schilde heeft twee gewestwegen: de Turnhoutsebaan (N12) en de Brasschaatsebaan/Gillès-de-Pélichylei/Kerkstraat/De Kaak (N121). Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Vlaamse Overheid staan in voor het beheer van deze wegen. 

Wil je een vergunning aanvragen voor een inname van méér dan 24 uur of voor een wijziging aan het openbaar domein langs één van deze gewestwegen? Dan is een advies van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) noodzakelijk. Let op: zonder de vergunning van AWV kan lokaal bestuur Schilde je aanvraag niet behandelen.  

Procedure:

STAP 1: Je vraagt een vergunning aan bij AWV. Hou rekening met een maximale behandelingstermijn van 30 dagen.
STAP 2: Je doet je aanvraag bij lokaal bestuur Schilde en voegt de vergunning van AWV toe. Hou rekening met een behandelingstermijn van één week voor een parkeerverbod, van twee weken voor een signalisatievergunning. 

Deze werkwijze is verplicht voor particulieren én aannemers.

Vraag je vergunning aan bij AWV Meer informatie over het webportaal van AWV