Belangrijke verplichtingen voor een verhuurder vloeien voort uit de Vlaamse woninghuurwetgeving. Het nieuw Vlaams huurdecreet is van toepassing op nieuwe huurovereenkomsten vanaf 1 januari 2019, informeer je dus goed op voorhand en bekijk alle informatie over de huidige huurwetgeving op de overzichtelijke website van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid maakte ook een duidelijke brochure op over het nieuw huurdecreet.

Allereerst is het belangrijk dat een huurwoning voldoet aan de normen van de Vlaamse Codex Wonen op het vlak van woningkwaliteit, gezondheid en veiligheid. Op de website van Wonen Vlaanderen vind je alle informatie over de woningkwaliteitsnormen.

Sinds 1 januari 2020 ben je als eigenaar-verhuurder verplicht om bij een nieuwe verhuurperiode van je woning een conformiteitsattest aan te vragen.

Conformiteitsattest aanvragen

Wil je niet langer veel tijd en energie steken in het beheer van je huurwoning? Overweeg dan een verhuring via een sociaal verhuurkantoor. 

Het SVK (Sociaal Verhuurkantoor) huurt woningen, appartementen en studio’s van particuliere eigenaars. Het SVK verhuurt deze door aan woningzoekenden, die om sociale of financiële redenen moeilijk een woning kunnen huren op de private markt.

Verhuren via een sociaal verhuurkantoor