1. Je neemt contact op met de eigenaar om de gebreken te bespreken.
  2. Je stuurt een aangetekende brief naar de eigenaar met een opsomming van de gebreken en met de vraag om de nodige herstellingen te doen. 
  3. De eigenaar reageert niet of niet voldoende? Dan kun je een aanvraag indienen voor een woningkwaliteitsonderzoek. Een woningcontroleur van IGEAN neemt vervolgens contact met je op om ter plaatse een vooronderzoek te doen. In je aanvraag vermeld je zeker volgende gegevens: contactgegevens van de eigenaar, je eigen contactgegevens, opsomming van de gebreken. 
Dien je aanvraag in

Wat gebeurt er na deze controle?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. De gebreken kunnen op korte termijn verholpen worden. De waarschuwingsprocedure wordt ingezet. De woning krijgt opnieuw controle. Zijn alle gebreken verholpen, dan krijgt de eigenaar een conformiteitsattest en mag hij verder verhuren.
  2. De gebreken vormen een gevaar voor de bewoners. Het dossier wordt doorgestuurd naar Wonen Vlaanderen en de procedure ongeschikt en/of onbewoonbaar wordt ingezet.

Verder verloop: 

  • Wonen Vlaanderen stuurt een onafhankelijk technisch onderzoeker voor een nieuw onderzoek.
  • Wonen Vlaanderen geeft advies van ongeschikt- en/of onbewoonbaarheid van de woning aan de burgemeester.   
  • De gemeente stelt eigenaars en huurders in kennis van het advies en de mogelijkheid om gehoord te worden. Er wordt een termijn van herstelling opgelegd.
  • Wanneer de vastgestelde gebreken binnen de afgesproken termijn hersteld worden en dit bij een hercontrole wordt vastgesteld, krijgt de woning een conformiteitsattest. Er zijn geen gevolgen voor huurder en verhuurder.
  • Wanneer de woning onvoldoende of niet aangepast wordt, dan zal de burgemeester het advies uitvoeren. De woning wordt dan ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard en de verhuring dient onmiddellijk stopgezet te worden.
  • Om de woning terug bewoonbaar te laten verklaren, heeft de eigenaar een conformiteitsattest nodig. Dit conformiteitsattest wordt gegeven als de (meeste) gebreken opgelost zijn.
Meer over de waarschuwingsprocedure Meer over het conformiteitsattest Meer over procedure ongeschikte en/of onbewoonbare woningen