Opvoedingsondersteuning aan kwetsbare gezinnen

Domo Schilde - Zandhoven - Zoersel

Wat is Domo?
Domo is een organisatie die werkt met vrijwilligers en die opvoedingsondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Vrijwilligers bezoeken het gezin om samen te spelen, te luisteren, te lezen, huiswerk te maken… Hiermee wil Domo kinderen meer kansen bieden om op te groeien tot evenwichtige volwassenen.

Wat doet Domo?
Door omstandigheden kunnen ouders steun nodig hebben in hun thuissituatie bij de opvoeding van de kinderen. Wekelijks komt de vrijwilliger langs en wat hij daar doet, gebeurt telkens in overleg met de ouders. Deze pijlers staan centraal:

  • Luisteren, zonder te oordelen.
  • Met de kinderen fijne activiteiten doen die hen stimuleren en hun talenten zichtbaar maken. Bijvoorbeeld samen lezen, naar toneel of film of pretpark gaan, samen wandelen, naar de speeltuin, naar de bibliotheek,...
  • Ouders helpen om de noden van hun kleine kinderen beter te begrijpen.
  • Samen met de ouders bekijken of bijkomende ondersteuning nodig is, eventueel samen met hen meegaan indien de drempels te hoog zijn.

Kunt u steun gebruiken binnen uw gezin? Hebt u het door omstandigheden (tijdelijk) wat moeilijker of kent u iemand die wat hulp kan gebruiken? Neem dan zeker contact op met de dienst vrije tijd en welzijn.

Zelf vrijwilliger worden?
Iedereen kan zich kandidaat stellen als vrijwilliger. Een Domo-vrijwilliger is als een goede buur met een hart voor kinderen. U staat het gezin bij in zijn wensen: dat kan zijn door het bieden van een luisterend oor, met de kinderen gaan voetballen of met de ouders op zoek gaan naar een geschikte sportclub voor de kinderen. De vrijwilligers krijgen een opleiding en kunnen deelnemen aan regelmatige bijeenkomsten. 

Infomomenten voor vrijwilligers:

  • Donderdag 7 maart om 19 uur, 't Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem
  • Donderdag 21 maart om 19 uur, Het Sluisken, Gasthuisstraat 11, 2960 Brecht
  • Donderdag 28 maart om 19 uur, Huis van het Kind, Schriekweg 3, 2240 Zandhoven

Meer informatie
Dienst vrije tijd en welzijn
Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde
03 380 07 47
welzijn [at] schilde.be