Processierupsen

Processierupsen zijn tijdens de zomermaanden een plaag in Schilde. Ze vreten de eikenbomen kaal en zorgen voor jeukhinder bij de omwonenden.

Hoe herkent u een processierups?
Processierupsen trekken ’in processie‘ naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten. Rond half mei, krijgen de rupsen hun microscopisch kleine brandharen die zorgen voor de nodige jeukproblemen. Vanaf juli groeien de rupsen uit tot onopvallende grijze nachtvlinders. 

Welke problemen veroorzaken de rupsen?
Wie in aanraking komt met de brandharen krijgt de nodige huiduitslag die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze klachten verdwijnen meestal zonder behandeling binnen de twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel eventueel verlichting geven. Gezondheidseffecten ter hoogte van de ogen of de bovenste luchtwegen zijn eerder zeldzaam. Bij ernstige gezondheidsklachten neemt u best contact op met de huisarts. 

Wat doen bij overlast?
Indien de haard dicht bij de woning is en dus hinder kan veroorzaken, kunt u best een aannemer contacteren die de rupsen zal bestrijden. We raden niemand aan zelf de rupsen te verdelgen, zeker wanneer u geen ervaring hebt in die bestrijding. U dient zelf een aannemer aan te stellen voor de verwijdering. Provincie Antwerpen heeft een lijst samengesteld met aannemers die processierupsen bestrijden. Klik hier om de lijst met aannemers te raadplegen.

Wat mag u vooral niet doen?

  • De rupsen en nesten aanraken.
  • Gebruik maken van insecticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren
  • De rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken. 

Processierupsen op de openbare weg
Verwittig zo snel mogelijk de dienst der werken. Zij sturen op hun beurt een gespecialiseerde aannemer naar de plaats van de processierupsen.

Raadpleeg ook zeker de folder ’Eikenprocessierupsen: wat je zeker moet weten‘ die u kunt verkrijgen op het gemeentehuis of bestellen via het gratis nummer 1700.

Meer over de processierups op de website van de provincie.

Processierupsen