Jaarrekening

Persbericht van 21 november 2022

Zoals elk jaar maakt het lokaal bestuur de nodige aanpassingen aan de begroting van zijn meerjarenplan. Deze worden vandaag goedgekeurd door de raadsleden. De financiële situatie van de gemeente blijft zo in balans. Het strategisch meerjarenplan 2020-2025 is de uitwerking van het coalitieakkoord dat de bestuurpartijen N-VA en Open VLD afsloten begin deze legislatuur. Het bevat de beleidskeuzes en hun financiële vertaling.

Stijgende kosten

De opmaak van het aangepaste meerjarenplan was geen vanzelfsprekende opdracht. Na de coronacrisis werd Europa geconfronteerd met de oorlog in Oekraïne. De energieprijzen gingen meteen de hoogte in, gevolgd door een inflatiegolf. De daarmee gepaarde loonindexeringen, hebben een grote impact op de gemeentelijke begroting. Ook de stijgende kosten bij politie en brandweer beperken verder de vrije beleidsruimte.

Olivier Verhulst
De stijgende kosten dwingen ons zeer bewust keuzes te maken en aanhoudend bij te sturen. Onze inwoners voelen zelf ook de impact van alle prijsstijgingen, de belastingen niet verhogen blijft daarom ons uitgangspunt.
Olivier Verhulst
Schepen van financiën

Speciale aandachtspunten

  • Bij het aanpassen van het meerjarenplan ging extra aandacht naar energiebesparende maatregelen op lange termijn voor zowel het lokaal bestuur als de inwoners.
    We versnellen de installatie van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Ook de verlichting van de buitensportterreinen schakelen we zo snel mogelijk om naar led.
  • We schrappen geen enkel project uit het meerjarenplan. In afwachting van het dalen van de hoge inflatieprijzen stellen we echter enkele investeringen uit.
Schilde Schittert
Bekijk de stand van zaken van alle 62 acties uit het meerjarenplan.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: