Drugspreventieproject voor middelbare scholieren Lokale Politie Voorkempen

De strijd tegen drugs is een van de prioriteiten van de Lokale Politie Voorkempen. Al 25 jaar organiseren ze drugspreventielessen voor kinderen van het zesde leerjaar. Vanaf oktober geven de inspecteurs ook les in de middelbare scholen van Schilde, Brecht, Malle en Zoersel. 

Zeg neen tegen drugs

De boodschap voor de kinderen van het laatste jaar basisonderwijs is duidelijk: "Zeg neen tegen drugs". Ondanks de lessen in de lagere school komen jongeren nog steeds in de verleiding om te experimenteren met drugs. Bijkomende drugspreventie in het secundair onderwijs is daarom geen overbodige luxe. 

De leerlingen van het derde middelbaar moeten zich niet aan een monoloog verwachten. Voor deze lessen ontwikkelde de politiezone een uniek concept. Via videofragmenten laten ze artsen uit het VTM-programma 'De MUG', een voormalig verslaafde en een familielid van een ex-druggebruiker aan het woord. Ook het Antwerpse parket werkte hieraan mee. Op deze manieren hopen ze meer dialoog te creëren in de klas en de leerlingen bewust te maken van de risico's van drugsgebruik. 

Educatief aanbod

Om leerlingen die na de les nog met vragen zitten correct te informeren en naar de juiste instanties door te verwijzen, ontwikkelde de Lokale Politie Voorkempen een speciale pagina op haar website. Dankzij het educatieve platform ED TV kunnen ze leerlingen een mooi informatiepakket aanbieden. Niet enkel drugs, maar ook andere criminaliteitsfenomenen, zoals geldezels, sexting, loverboys ..., komen hier aan bod. 

Meer info

Stefanie Verstappen, communicatieverantwoordelijke Lokale Politie Voorkempen, 0478 24 68 93