bladval

Een gezonde tuin start met een goede bodem, het is dus belangrijk om die te beschermen: met blaadjes.

In heel wat straten in onze gemeente staan bomen. Die zorgen voor schaduw en gezelligheid in de lente en zomer maar in de herfst zijn hun afvallende bladeren soms lastig. Maar bladeren zijn geen afval, je mag ze gewoon laten liggen.

Tips: do's en don'ts
Veeg ze enkel bijeen waar het echt hindert. Zoals natte bladeren op je tuinpad en oprit of op de stoep voor je huis omdat ze gevaarlijk zijn om over uit te glijden.
Blaadjes maken je gazon niet kapot, teveel blaadjes wel. Hark ze weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Of verzamel ze op je composthoop en laat de natuur enkele maanden haar werk doen. Het volgende tuinseizoen heb je bladcompost die je tussen je hagen, struiken of vaste planten kunt aanbrengen. Er over rijden met je grasmachine is ook een optie, zo versnipper je de bladeren op je gazon en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Een bladblazer is niet nodig, die maakt teveel geluid en verstoort de beestjes. Blaadjes zijn ideale voeding voor bodemdiertjes die voor een gezonde bodem zorgen. Haal je ze weg, dan sterven ze uit.

Bomen halen voedingsstoffen uit de bodem en halen CO2 uit de lucht. We krijgen gratis mest en humus. Als we in de herfst de blaadjes laten liggen, hebben we tegen de lente een verteerde humuslaag, de meest kostbare grondstof voor onze bomen.

Toch nog bladeren teveel?
Breng overtollige bladeren naar het recyclagepark. Per kalenderjaar zijn de eerste 400 kg snoeihout en bladeren gratis. Overtollige bladeren van laanbomen op het openbaar domein verzamel je in een zelfgemaakte bladkorf. Richtlijnen over het maken en plaatsen van deze bladkorf vind je in onderstaande link. Het leegmaken van de bladkorven gebeurt door de zuigwagen van de gemeente volgens een vaste route. Let wel op dat je er alleen bladeren van laanbomen in gooit, en geen takken of ander tuinafval. Woon je in een wijk met laanbomen, spreek dan af met je buren en organiseer een wijkinzameling. De gemeente levert gratis hekken voor het tijdelijk verzamelen van bladeren per wijk. Een telefoontje naar 03 380 14 80 voor het leegmaken van de hekken volstaat.