Stook slim

Buiten: niet stoken

Afval verbranden in open lucht is verboden. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Ook het stoken van houtafval of groenresten is niet zo’n goed idee.

Wat met de BBQ?

In de tuin mag u altijd en overal barbecueën. Doet u het goed, dan zijn er praktisch geen vlammen en geen rook. Hou wel rekening met uw buren.

En een kampvuur?

Dat mag, enkel en alleen als u dit aanlegt voor de gezelligheid en het groepsgebeuren, bv aan het einde van een jeugdkamp. Zo een vuur is niet de bedoeling om zich te ontdoen van snoeihout of afval. Voor een kampvuur gebruikt u ook enkel droog onbehandeld hout.

Binnen stoken

Allesbrander of houtkachel?

In een allesbrander mag u niet alles verbranden. Terwijl een gewone houtkachel enkel geschikt is om hout te verbranden, werkt een allesbrander ook met steenkool. In beiden verbrandt u sowieso geen afval.

Wat mag ik wel verbranden in mijn kachel?

  • Stukhout en onbehandeld houtafval met watergehalte van max. 20 % (houthandelaar)
  • Gecertificeerde houtpellets (niet chemisch behandeld)
  • Steenkool (enkel bij een allesbrander)

Welke soort kachel vervuilt het minst?

Kachels geïnstalleerd na 2017 en speksteekkachels zorgen voor de minste uitstoot. De open haard en houtkachels geïnstalleerd voor 2000 zorgen voor de grootste uitstoot van fijn stof.

Tips om binnen te stoken

  • Gebruik zuiver en droog hout
  • Laat jaarlijks uw schouw reinigen
  • Slechte lucht: niet stoken! Tijdens ongunstige weersomstandigheden (mist, windstil weer en een temperatuursinversie) is de kans op geur- en rookhinder door kachels erg groot. Er is dan immers weinig natuurlijke trek in de schouw, waardoor het risico op een slechte verbranding toeneemt. Bovendien kan de rook uit de schouw zich slechts beperkt verspreiden in de atmosfeer, waardoor hij blijft hangen ter hoogte van de woning. Dus best de kachel of haard dan niet gebruiken.

Meer tips en info op www.stookslim.be.