Nieuwe eID

Moet je een (nieuwe) identiteitskaart aanvragen? Dan registreert een medewerker van de dienst burgerzaken voortaan ook je vingerafdrukken op de chip van je kaart. De toevoeging van de vingerafdrukken is een extra bescherming tegen identiteitsfraude. En dat is belangrijk, want er wordt nog altijd fraude gepleegd met onze identiteitskaarten.

Met de vernieuwde lay-out voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die identiteitscontroles efficiënter moeten laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Enkele belangrijke wijzigingen

  • De kaart heeft een andere kleurtint.
  • De foto staat nu aan de linkerkant.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van uw foto.
  • Als nationaliteit wordt niet langer BELG maar BEL vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De extra RFID-chip met je vingerafdruk is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen vingerafdrukken laten nemen omdat er geen identiteitskaarten worden uitgereikt aan <12-jarigen, maar een Kids-ID.

Wat met mijn huidige eID?

Je hoeft geen nieuwe eID aan te vragen zolang je oude kaart nog geldig is. Op het einde van de geldigheidsperiode van je kaart, zal je een oproepingsbrief in de bus ontvangen om je oude kaart te komen vervangen. De nieuwe kaart zal dan met vingerafdrukken zijn.

Let op! Bij het afhalen worden je vingerafdrukken vergeleken met de vingerafdrukken die eerder geregistreerd werden bij de aanvraag van je kaart. Je moet je nieuwe eID dus persoonlijk komen afhalen.