Vingerafdruk op nieuwe eID

Moet u een (nieuwe) identiteitskaart aanvragen? Dan registreert een medewerker van de dienst burgerzaken voortaan ook uw vingerafdrukken op de chip van uw kaart. De toevoeging van de vingerafdrukken is een extra bescherming tegen identiteitsfraude. En dat is belangrijk, want er wordt nog altijd fraude gepleegd met onze identiteitskaarten.

Met de vernieuwde lay-out voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die identiteitscontroles effici├źnter moeten laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Enkele belangrijke wijzigingen

  • De kaart heeft een andere kleurtint.
  • De foto staat nu aan de linkerkant.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van uw foto.
  • Als nationaliteit wordt niet langer BELG maar BEL vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De extra RFID-chip met uw vingerafdruk is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen vingerafdrukken laten nemen omdat er geen identiteitskaarten worden uitgereikt aan <12-jarigen, maar een Kids-ID.

Wat met mijn huidige eID?

U hoeft geen nieuwe eID aan te vragen zolang uw oude kaart nog geldig is. Op het einde van de geldigheidsperiode van uw kaart, zult u een oproepingsbrief in de bus ontvangen om uw oude kaart te komen vervangen. De nieuwe kaart zal dan met vingerafdrukken zijn.

Let op! Bij het afhalen worden uw vingerafdrukken vergeleken met de vingerafdrukken die eerder geregistreerd werden bij de aanvraag van uw kaart. U moet uw nieuwe eID dus persoonlijk komen afhalen.

Meer informatie op www.vernieuwde-eid.be