Schilde wordt een Warme Gemeente

1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen. Een ontluisterend cijfer, dat zich ook vertaalt in het hoge zelfmoordcijfer in Vlaanderen. Gemeente Schilde wil daar iets aan doen en stapt daarom mee in het project Warme Steden en Gemeenten. Samen met meer dan 40 andere steden en gemeenten draagt Schilde een steentje bij tot het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren.

Projectgroep
Gemeente Schilde richt een projectgroep op die zich buigt over het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Scholen, verenigingen en gemeente Schilde vormen hierin belangrijke partners en bundelen de krachten om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Wie interesse heeft om zich in de projectgroep te engageren mag dit laten weten aan de dienst vrije tijd en welzijn.

Weerbare jongeren worden sterke volwassenen
Op regelmatige tijdstippen zullen er vormingen, lezingen en activiteiten georganiseerd worden voor zowel jongeren als voor hun ouders. Het JoNaS (Jongeren Na School) staat hierin centraal. Dit is het jongeren welzijnshuis van de gemeente waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen er terecht voor een luisterend oor of een gesprek, om te studeren of te ontspannen.

Het einddoel? Meer veilige plekken creëren, waar kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten.

8 concrete werkpunten
Schilde baseert zich op 8 pijlers om jeugdige veerkracht te versterken:

  1. Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren.
  2. Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan.
  3. Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling.
  4. Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving.
  5. Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid.
  6. Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving.
  7. Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vinden.
  8. Betrek kinderen en jongeren bij het beleid.

Hierbij wordt onze gemeente begeleid door Logo Antwerpen, ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.

Warme William in 't Parkske en daarbuiten
Warme William zit sinds begin december op zijn warme bank in 't Parkske. Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel. Meer info: www.warmewilliam.be.

Download app voor IOS (Apple)
Download app voor Android (andere toestellen)

Meer informatie
Dienst vrije tijd en welzijn
Eugeen Dierckxlaan 24, Schilde
03 380 07 47
welzijn [at] schilde.be

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.