Dieter Coppens Laat ze liggen

Tuinadvies van Dieter Coppens, dat betekent meestal minder werken, meer tijd voor leuke dingen. Met #byebyegazon riep hij in het voorjaar al op om je gazon minder te maaien, een prima manier om meer wilde bloemen, bijtjes en co naar je tuin te lokken én een opsteker voor de biodiversiteit.

Laat wat liggen, Dieter?

‘De blaadjes! Deze herfst hoef je jezelf echt niet moe te maken aan een opgeruimde tuin.’

Gewoon de blaadjes laten liggen waar ze vallen, dus? Of hoe pakken we dat precies aan?

‘Met blaadjes die in je tuin vallen, kun je twee dingen doen. Ofwel laat je ze liggen, ofwel hark je de afgevallen blaadjes even aan de kant, naar alle plaatsen die niét gazon zijn. Zo verwen je je borders en hagen met een extra laagje voedingsstoffen. Houd de blaadjes vooral in je tuin in plaats van ze af te voeren naar het recyclagepark of bladkorven. Meer hoef je niet te doen. Zalig, toch? Op die manier creëer je trouwens perfecte scharrelplaatsen voor vogels en egels, die er wormen, insecten en beschutting vinden en krijg je vanzelf een nieuwe, waardevolle humuslaag in je tuin. Natuurlijk zijn er momenten waarop je wel kunt ingrijpen. Vind je het echt té rommelig worden, dan kun je de blaadjes eventueel versnipperen met de grasmachine. Versperren ze je wandelpad of maken ze je stoep gevaarlijk glad dan moeten de blaadjes uiteraard uit de weg.’

Benieuwd naar meer tips?

Dat kun je lezen op www.byebyegazon.be. Daar vind je het hele interview met Dieter Coppens terug en een leuke winactie als jij meedoet met #laatzeliggen.