code oranje voor natuur en bos

Code rood - zeer hoog risico, vermijd betreding van bos- en natuurgebieden

Door de aanhoudende droogte zijn onze bossen en de natuur helaas weer heel brandgevoelig. Vanaf donderdag 11 augustus geldt er in alle bossen en natuurgebieden code rood

Dit wil zeggen dat er een acuut en een zeer hoog risico is op natuurbranden. Om veiligheidsreden wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Uiteraard is vuur maken nog steeds verboden. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt dan meer materieel en mankracht ingezet. 

Maar ook jij kan meehelpen om mens en dier te beschermen:

  • Roken, een kampvuur maken of barbecuen kunnen écht niet in een bos- of natuurgebied. Hou je strikt aan het permanente vuur- en rookverbod. Ook buiten deze gebieden moet voorzichtig worden omgegaan met alles wat vuur kan veroorzaken. 
  • Laat kinderen niet zonder toezicht spelen in een bos- of natuurgebied.
  • Laat geen afval achter.
  • Bij brand (of een ernstig vermoeden), bel onmiddellijk 112.

Vanaf 8 augustus 2022 geldt er trouwens voor gans Vlaanderen  een permanent verbod ingesteld op vuur maken en roken in bossen, natuur- en heidegebieden.
Een sigaretje opsteken of sigaartje roken is niet meer toegelaten. En wie een barbecue of kampvuurtje wil houden, kan dit enkel nog in speciaal afgebakende zones én als de risicocode het toelaat.

Dus samengevat : geen vuur in de natuur.