
Kruimelpad
Zwerfkatten
Zie je een zwerfkat zonder oorknip in je buurt? Meld de zwerfkat zo snel mogelijk. Een zwerfkat kan in anderhalf jaar voor 36 nakomelingen zorgen. Zo vergroot het zwerfkattenprobleem. Dat betekent niet alleen overlast voor jou en je buren, ook de katten lijden eronder. Met jouw melding help je dus niet alleen jezelf en je buurt, maar ook de dieren.
Een zwerfkat melden
- Stuur een mail naar milieu@schilde.be met hierin je gegevens en de locatie waar je de zwerfkat vond.
- Bel 03 380 16 11
Werkwijze
Wanneer er een melding van een zwerfkat is binnengekomen, onderneemt gemeentebestuur Schilde onderstaande stappen, en dit steeds op een diervriendelijke manier:
- In overleg met de melder zal geprobeerd worden om de zwerfkat te vangen met een vangkooi.
- Een dierenarts onderzoekt en behandelt de kat.
- Is de kat ziek of gekwetst dan behandelt de dierenarts het dier. De arts maakt de zwerfkat ook onvruchtbaar en geeft het dier een kleine oorknip. Zo zijn zwerfkatten die al onvruchtbaar zijn, herkenbaar.
- Heeft de kat een ernstig besmettelijke ziekte of is het dier te ziek of gekwetst om nog te herstellen? Dan euthanaseert de dierenarts de kat.
- De kat wordt teruggebracht naar de plek waar hij gevonden is. Zo nemen andere katten het territorium niet in.
Jij maakt het verschil wanneer een verwilderde zwerfkat na sterilisatie of castratie opnieuw in jouw achtertuin terechtkomt.
- Geef de kat water en kattendroogvoer in twee aparte bakjes. Doe dat elke dag op vaste tijdstippen en op dezelfde plek (dichtbij het slaaphok).
- Geef de dieren altijd vers water.
- Was het bakje van het droogvoer en het water regelmatig.
Contact
