Internationaal paspoort aanvragen

Je vraagt je internationaal paspoort aan bij de dienst burgerzaken. Bij het aanvragen van een internationaal paspoort voor minderjarigen dient altijd één van de ouders aanwezig te zijn. 

Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 7 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaan ook twee spoedprocedures:

  • Spoedprocedure: Als de gemeente de aanvraag voor 15 uur doorstuurt, kan het paspoort de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. 
  • Superdringende procedure: deze aanvraag kan zowel in de gemeente als aan het loket in Brussel. De uitreiking van het paspoort gebeurt enkel aan het loket in Brussel (Koloniënstraat 11, 1000 Brussel). De levering gebeurt 4,5 uur na de aanvraag maar enkel binnen de openingsuren van het loket. 
Bekijk hier welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming Maak een afspraak

Internationaal paspoort afhalen

Als je internationaal paspoort klaar is, kun je het persoonlijk afhalen bij de dienst burgerzaken. 

Maak een afspraak

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto, bevat het ook je vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen

Je bezit best een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

  • Je identiteitskaart of kids-ID
  • Een recente pasfoto, niet ouder dan zes maanden en met witte achtergrond, die voldoet aan de ICAO norm 
  • Het oude paspoort als het nog geen 10 jaar vervallen is
  • Was uw paspoort verloren of gestolen, dan brengt u het attest van verlies of het attest van diefstal mee (beiden te verkrijgen bij de politie).
  • De persoon voor wie je het paspoort aanvraagt, moet aanwezig zijn. Is dit een minderjarige, dan moet ook zeker één van de ouders aanwezig zijn. 

Voorwaarden pasfoto

Hier vind je de voorwaarden waaraan een pasfoto moet voldoen.
Procedure Vanaf 18 jaar Tot 18 jaar Levertermijn
Standaard 70 euro 35 euro 7 werkdagen
Spoed 245 euro 210 euro 1 werkdag indien aangevraagd voor 15 uur
Superdringend opvragen bij dienst burgerzaken opvragen bij dienst burgerzaken 4,5 uur na aanvraag (afhalen in Brussel)