O.L.V. kapel (De Schalmei)
Adres en coördinaten
  • Schalmei 42, Schilde ('s - Gravenwezel)
  • GPS: 51.2570079 - 4.57976416
Plaatsing kapel 1947.
Statuut Niet beschermd. 
Omschrijving
  • Beknopte geschiedenis van Levensvreugde en de Mariakapel, die geplaatst is in mei 1947 op de hoek van de Wezelsebaan en de Lusthofdreef (Koningshof te  Schoten).
  • "Levensvreugde" gemeenschap van Katholieke Vlaamse volksdansgroepen, ontstaan uit studenten die tijdens de oorlog en achteraf, ontspanning zochten in beweging en gemeenschapszin en uitgroeide tot 5-6 groepen (Tjip, Tsjipke, Mastentop, Klaverblad, Tijl en anderen) . Onder de noemer "Levensvreugde" dansten, zongen en musiceerden ze. Bob Kennes zal dit alles in goede banen leiden. De dansen gingen ze leren bij Huib Hofman van de Volksdanscentrale voor Vlaanderen (V.D.C.V.). "Levensvreugde" groeit uit tot de Katholieke Vlaamse Volksdansfederatie (K.V.V.F.), die uitbreidt over de ganse Vlaamse streek met Edmond De Clopper als bezieler. Elckerick, Troubadour, Minestrele, Nele , Mieke Stout enz., sluiten aan. Rond 1965 wordt de naam nogmaals veranderd en zal de Vlaamse Volkskunstbeweging (V.V.K.B.), die onder deskundige en vooruitziende leiding van Edmond De Clopper ver over de landsgrenzen heen zal uitgroeien, een jaarlijkse Europeade in een ander Europees land inrichten.
  • De kapel trotseert al jaren weer en wind. Af en toe wordt de kapel door een goede ziel opgesmukt of bijgeschilderd. Maar de tijden veranderen en in juni 1996 was de kapel plotseling verdwenen. Onderzoek en navraag leverde niets op en de senioren van het eerste uur besloten een nieuwe kapel te maken en er elk jaar een mei-wandeling naar in te richten met bekenden van "Levensvreugde".
  • De kapel werd beschadigd in 1989 en vernieuwd in 1990. In 1996 is de kapel gestolen. In 1997 werden er twee nieuwe kapelletjes gemaakt. Eén voor de Lusthofdreef te Schoten en 1 voor de Schalmei te 's - Gravenwezel.
  • Informatie uit de brochure "Wandeling langs Mariakapelletjes van 's - Gravenwezel" door Raf Lenie.

Copyright Guido van Ghelder