Een beetje geschiedenis. Op 20 oktober 1975 werd door een zevental wandelliefhebbers wandelclub Bosgeuzen Voorkempen boven de doopvont gehouden en dit in de Grote Vraaghoeve te Brecht. De eerste wandelorganisaties vertrokken nog uit een boerderijschuur waarop dan pakweg 50 deelnemers verwelkomd werden.

In maart 1977 werd voor een eerste maal vertrokken vanuit de zogenaamde Smidse op de Sint-Jobsteenweg 44, Schilde ('s-Gravenwezel), gelegen op een 300 meter van 't Groot Kasteel. Deze voormalige smidse werd in 1982 omgebouwd en is nog altijd het clublokaal van de wandelclub. Steeds van 13 tot 18 uur geopend elke eerste zondag van de maand. In juli en augustus is dat elke zondag. Er gezellig, tussen pot en pint (of iets anders), komen vertoeven is de boodschap.

De wandelclub zelf is sindsdien gestaag gegroeid en telt momenteel zo'n 300-tal leden waaraan een welgevuld wandelprogramma wordt aangeboden. Zo worden jaarlijks, vanuit verschillende locaties, zes eigen publieksgerichte tochten georganiseerd. Daarop mag de club steeds een 500-1500 wandelaars ontvangen. Maar voorgaande te buiten gelaten zijn er ook nog wandelreizen, een zomerse zoektocht, diverse bus-uitstappen naar collega-clubs, een Lijnbustocht, Haringtocht, een Ardennentocht, enz.

Bosgeuzen Voorkempen vzw is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen onder nr.1006. Dit houdt tal van voordelen in voor onze leden wat betreft verzekering, tarieven, info-brochures, georganiseerde wandeltochten, enz.
Wie geïnteresseerd is, mag altijd een mailtje sturen naar pepermansjohnny2170@gmail.com. Hij bezorgt je alle info over de club, lidmaatschap en desgewenst de driemaandelijkse digitale krant. Info vind je ook op de website www.bosgeuzen.be. Kortom, al wie van gezond en ontspannen wandelen houdt, is bij de Bosgeuzen Voorkempen aan het juiste adres.

ONZE EERSTVOLGENDE PUBLIEKSTOCHT:
° Info: Zondag 19 mei 2024, 44ste CONSCIENCETOCHT, organisatie: Bosgeuzen Voorkempen vzw
° Startplaats: Dorpshuis-Feestzaal De Caters, Kerkstraat 24, 2970 ’s-Gravenwezel (Schilde)
° Inschrijving: 07.30-15.00 uur
° Keuze afstanden: 6/9/12/16/21/26/32/40 km
° Deelnameprijs: Aangesloten wandelclub: €1,5; niet-aangesloten: €3; Bosgeuzen: Gratis
° Openbaar vervoer: De Lijn 610 halte Oudaen
° Info: Ronny Roothans, 03/3532971 of 0477/385618, ronny.roothans@skynet.be of www.bosgeuzen.be

INFO: 44ste CONSCIENCETOCHT ZONDAG 19 MEI 2024

In mei leggen alle vogels een ei. Of dit een waarheid als een koe is, blijft een open vraag. Wat alleszins als een paal boven water staat is de Consciencetocht van de Bosgeuzen die op 19 mei 2024 reeds aan haar 44ste editie toe is. Ook nu hebben de Bosgeuzen hun beste beentje voorgezet om er met een keuze uit 8 afstanden (6,9,12,16,21,26,32,40 km) een onvergetelijke wandelervaring van te maken.

Zonnebos (alle routes)
We zouden dit het Consciecetocht-verbroederingsbos kunnen noemen want alle omlopen komen tijdens hun tocht in dit met beuken bezaaide Zonnebos terecht. Flaneren langsheen een magnifiek kasteel-en parkdomein is de boodschap. Het gaat hier over het Kattenhof of Catershof dat eertijds bewoond werd door baron De Caters beroemd als luchtvaartpionier.

Kasteel ’s Gravenwezel: (alle routes)
Stilletjesaan lonkt de aankomst maar uiteraard niet vooraleer aan te vangen met een prachtig gedeelte waarbij het postkaart-ogend Kasteel van ’s Gravenwezel het hoofdingrediënt is. Het Groot Kasteel of 'Het Hof' is niet weg te denken uit de geschiedenis van 's Gravenwezel. Het werd gebouwd omstreeks 1200 als versterkte hoeve en pas in de 14de eeuw omgebouwd tot een waterslot. Het kasteel ligt te midden van een prachtig 21 ha groot park. In het kasteel is momenteel een kunst- en antiekzaak ondergebracht en is eigendom van de antiquair Axel Vervoordt.

La Garenne (9, 12, 16, 40 km)
Eerst via een paarden-pad voorbij de zogenaamde Redoute met blik op een naar luxevilla omgebouwde bunker (ooit dancing). Wandelpret gegarandeerd want het parcours blijft ook verderop getrouw het privaat domein Botermelck-La Garenne volgen. Het 450 ha groot domein dat grenst aan Schoten, Schilde en Brecht fungeert onder meer als kweekcentrum voor bedreigde diersoorten. De wandelaars bereiken zo naadloos de Antuitankgracht en wat verder over een door rododendrons ommuurde dreef richting gemeentebos van Sint-Job.

Antitankgracht (12, 16, 21, 26, 32, 40 km)
Een bospad langsheen de Hofbeek brengt de wandelaars bij de Antitankgracht. Deze kunstmatige waterloop is 33 km lang en minstens 6 meter breed en verbindt de Schelde met het Albertkanaal. Ze werd rond 1939 aangelegd om vijandelijk rollend materiaal te stoppen. De gracht is dus een onderdeel van een verdedigings-gordel waarvan ook de overgebleven bunkers een stille getuige zijn. Het mag evenwel duidelijk zijn dat het groen het ‘zaakje’ hier intussen stevig heeft overgenomen. Voor natuur-liefhebbers is het trouwens dé plaats bij uitstek want de hier aanwezige fauna en flora kom je elders maar raar of zelden tegen.

Ketelstraat (21, 26, 32, 40 km)
Een prachtig bospad met uitkijk op het Catershof en vervolgens met panoramisch zicht op’t Groot Kasteel, brengt hen in de onverharde Ketelstraat. Flaneren langsheen de Hofbeek en het aangrenzende Gravinnenbos dat samen met de Lage Haar een aaneengesloten natuurgebied van 52 ha betreft en dat door Natuurpunt Schijnbeemden beheerd

De Schans van Schilde (21, 26, 32, 40 km)
Vlakbij de Zonnebaars ligt de Schans van Schilde met een langwerpige opbouw (evenals de andere schansen) met een totaal breedte van ca. 65 m. Het was omringd door een 15 m brede gracht. Het oppervlak bedroeg ruim 2 hectare. De schans is gebouwd uit ongewapend beton en moest bestand zijn tegen 21 cm kaliber (na aanpassing van de betonsamenstelling bestand tegen 28 cm kaliber). Kort voor de Eerste Wereldoorlog ontwikkelden de Duitsers echter geschut waartegen het ongewapend beton onvoldoende weerstand bood zodat de Schans uiteindelijk geen nut meer had.

Halse Bossen (21, 26, 32, 40 km)
Dit is een prachtig en veelzijdig natuurgebied met uitgestrekte vennen-en heidegebieden en dichte bossen. Kronkelpaden voeren je erdoorheen. De Leeuwkensweg brengt de wandelaars langsheen een bomkrater, vervolgens over de Grote Schijn die hen via het Sniederspad richting Halle voert.De 21 km-route zwaait of en keert via een andere natuur-route terug naar de Zonnebaars.

Picardiëbos (21, 26, 32, 40 km)
Komende vanaf de Antitankgracht belanden de deelnemers in het Picardiëbos dat eindelijk definitief aan geplande verkaveling ontsnapte. Men mag zich verwachten aan zigzaggende paadjes en kronkelwegels doorheen de lente-natuur.

Fort van Oelegem (26, 32, 40 km)
Evenals de Schans was dit fort niet bestand tegen het Duitse geschut in WO I. Zeker niet toen men op de proppen kwam met een 42 cm mortier (Dikke Bertha) dat een projectiel van 1000 kg 9 km ver kon schieten.Het is nu in privébezit en wordt beheerd door de werkgroep Fort Oelegem (WGFO) van Natuur2000. Het fort doet dienst als overwinteringsreservaat voor vleermuizen. Blijkens tellingen begin 2019 overwinteren er ca. 1500 exemplaren van een tiental soorten. Het fort is sinds 2014 het grootste vleermuizen-overwinteringsreservaat van Vlaanderen

’t Vrieselhof (32, 40 km)
Enkel de 32 en 40 km stappers gaan uitgebreid kennis maken met ’t Vrieselhof. De omloop leidt hen door het sterrenbos achter het kasteel en het koetshuis De Remise. Langs statige dreven met prachtige, oude beuken die een uniek schuiloord vormen voor holenbroeders zoals spechten en vleermuizen. Een brok natuur aan overzijde van de Heidebeek en de unieke biotoop van het Groot Schijn staan op het programma. Via een plankenpad komen de deelnemers bij ’t Fort van Oelegem terecht.

RUSTPOSTEN

De Smidse (6, 9, 16 km)
De zogenaamde ‘Smidse’, clublokaal van de Bosgeuzen, heeft zijn naam niet gestolen want het gaat hier, zoals de naam reeds doet vermoeden, over een voormalige, authentieke smidse waar eertijds paarden hun hoefijzers toebedeeld kregen. Het is als bouwkundig erfgoed geklasseerd en zou dateren van het laatste kwart van de 19de eeuw. Tijdens de 44ste editie van de Consciencetocht kunnen de wandelaars er bij wijze van rustpost terecht waar de nodige ‘natjes en droogjes’ worden voorzien. Bij mooi weer wordt het genieten op het buiten-terras.

De Schuttersgilde (12, 16, 40 km)
De Sint-Jorisgilde bestaat al in Sint-Job sinds de vijftiende eeuw, maar door de godsdienstoorlogen werd ook de Sint-Jobse gilde opgedoekt. In 1609 werd de gilde opnieuw actief. “Het oudste bestaande gildeboek dateert van 1609, het reglement ‘de kaart’ van 1763. De Sint-Jorisgilde is één van de vijf Belgische gilden waar de leden nog de voetboog hanteren. Die heeft een spankracht van vijfhonderd kilogram. “De voetboog is eigenlijk een wapen, de gilden hadden bij hun ontstaan een militair karakter.

De Zonnebaars (21, 26, 32, 40 km 2x)
Gelegen in een bosrijke omgeving en pal aan een prachtige visvijver met zicht op de Schans van Schilde (info zie voorheen) kunnen de wandelaars verpozen in het clublokaal (met onlangs volledig vernieuwd dak) of, bij mooi weer, op het gezellige terras. Visclub de Zonnebaars bestaat inmiddels al méér dan 50 jaar. De wandelaars komen hier twee keer ter plaatse.

’t Lekker Koeike (26,32,40 km)
Is het melkveebedrijf van de familie Van der Schoot – Vangeel. Het is gelegen aan de rand van het dorp in Oelegem. In 1995 heeft Paul het gemengde bedrijf van zijn ouders overgenomen. De wandelaars kunnen even tot rust komen in de bijhorende cafetaria. Drank en versnaperingen alomtegenwoordig. En…..natuurlijk…..’t lekkerste hoeve-ijs..

Contactpersonen

Contactpersonen

Pepermans Johnny

03/646 29 05

pepermansjohnny2170@gmail.com

Ringlaan 9 bus 9, 2170 Merksem