Een beetje geschiedenis. Op 20 oktober 1975 werd door een zevental wandelliefhebbers wandelclub Bosgeuzen Voorkempen boven de doopvont gehouden en dit in de Grote Vraaghoeve te Brecht. De eerste wandelorganisaties vertrokken nog uit een boerderijschuur waarop dan pakweg 50 deelnemers verwelkomd werden.

In maart 1977 werd voor een eerste maal vertrokken vanuit de zogenaamde Smidse op de Sint-Jobsteenweg 44, Schilde ('s-Gravenwezel), gelegen op een 300 meter van 't Groot Kasteel. Deze voormalige smidse werd in 1982 omgebouwd en is nog altijd het clublokaal van de wandelclub. Steeds van 13 tot 18 uur geopend elke eerste zondag van de maand. In juli en augustus is dat elke zondag. Er gezellig, tussen pot en pint (of iets anders), komen vertoeven is de boodschap.

De wandelclub zelf is sindsdien gestaag gegroeid en telt momenteel zo'n 300-tal leden waaraan een welgevuld wandelprogramma wordt aangeboden. Zo worden jaarlijks, vanuit verschillende locaties, zes eigen publieksgerichte tochten georganiseerd. Daarop mag de club steeds een 500-1500 wandelaars ontvangen. Maar voorgaande te buiten gelaten zijn er ook nog wandelreizen, een zomerse zoektocht, diverse bus-uitstappen naar collega-clubs, een Lijnbustocht, Haringtocht, een Ardennentocht, enz.

Bosgeuzen Voorkempen vzw is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen onder nr.1006. Dit houdt tal van voordelen in voor onze leden wat betreft verzekering, tarieven, info-brochures, georganiseerde wandeltochten, enz.

Wie geïnteresseerd is, mag altijd een mailtje sturen naar pepermansjohnny2170@gmail.com. Hij bezorgt je alle info over de club, lidmaatschap en desgewenst de driemaandelijkse digitale krant. Info vind je ook op de website https://bosgeuzen.be. Kortom, al wie van gezond en ontspannen wandelen houdt, is bij de Bosgeuzen Voorkempen aan het juiste adres.

Onze volgende organisatie:
LIJNBUSTOCHT ZONDAG 18 JUNI
Info: Eigenlijk is onze traditionele benaming voor deze eigen wandel-creatie, ‘Lijnbustocht’ dus, reeds jaren achterhaald. Effectief werd in lang vervlogen jaren een lijnbus gecharterd maar inmiddels worden onze Bosgeuzen verwend met een heuse reisbus om de klus te klaren. Voor onze ‘nieuwelingen’ onder de Bosgeuzen even uitleggen hoe de spreekwoordelijke vork in de steel zit. Vanaf onze Smidse zijn op 18 juni vier pendels voorzien (zie onderaan). Je kiest in functie van de afstand die je wenst te stappen het voor jouw gepaste opstap-uur. Je wordt tijdens de rit afgezet (samen met de anderen die voor dezelfde afstand kozen) en bij middel van een zeer gedetailleerde beschrijving stap je lustig naar onze Smidse terug. Onderweg krijg je de gelegenheid om een stop te maken en om lever en/of maag terug op peil te brengen.

Een mini-greepje van wat je onderweg aan fraais mag verwachten:

- 25,5 / 20,5 km
Smalle, kronkelende en onverharde paadjes in het bosgebied De Merel. Een waardevol landschap van maar liefst 160 ha groot. In 2018 konden Stichting Kempens Landschap en het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) dit gebied samen aankopen en de toekomst ervan verzekeren. Kempens Landschap beheert 76 hectare landbouwgronden en ANB ontfermt zich over de bosgronden. Je stapt langs een oude, verloederde fijnsparplantage van zo’n drie hectare naast de Schotensteenweg (zie ook de fraaie toegangspoort) die nu is omgetoverd tot een hoogstamboomgaard met meer dan 100 verschillende fruitrassen die verzorgd wordt door vrijwilligers. Uitblazen in de Groene Linden.
- 25,5 / 20,5 / 16 km
De 16km-stappers worden bij de Groene Linden ‘afgedropt’ en trekt mee doorheen een onverwachte boswegel, komt voorbij de fraaie Sint-Theobalduskapel en vervolgt verder via veld en bos tot bij Café Trapke Op. Even de voetjes onder tafel moet kunnen hé.
- 25,5 km
De globetrotters maken hier een lus van 5km. Trekpleister is hierbij een prachtig natuurdomein.
Kooldries-Hoofsweer is immers erg divers. Je vindt er open water, struikgewas, bosjes, grasland en een stukje heide. De oude kleiputten zijn een ooggetuige van de vroegere steenfabrieken. Vandaag zijn ze gevuld met water en begroeid met bijzondere planten. Vogels, libellen en amfibieën nemen de oude kleiputten met alle plezier in. Onze Bosgeuzen kunnen zich hier zeker uitleven.
- 25,5 / 20,5 / 16 / 13 km
De Grootste omloop komt dus terug bij Trapke Op terecht. Er wordt verbroederd met de overige afstanden en de 13km-wandelaars pikken hier mee in. Eerst volgt dan een stukje langsheen het kanaal over een onverhard jaagpad. Dan worden bos-en veldgedeeltes aan elkaar gerijgd. We maken ons sterk dat de meerderheid van onze Bosgeuzen het voornoemd parcoursgedeelte nauwelijks of eerder nooit onder de schoenzolen heeft gehad. We spreken dus terecht over een wandelverrassing.
- 10 km
Ja, de 10km-omloop doet het een eerste stuk solo. Maar…niet minder fraai uiteraard. Zij worden immers uit de bus gezet bij de Grovedreef. Zij gaan zigzaggend doorheen het Vraegbos, langsheen de Caterskapel en doorheen de Poppelaar.
- 25,5 / 20,5 / 16 / 13 / 10 / 6 km
Na samenkomst van de 10 met de overige afstanden is het nog een boogscheut tot aan het Goorhof. Daar kan uitgebreid geknuffeld worden met de Bosgeuzen van de 6 km die daar inpikken. Maar…de wandelpret is nog niet ten einde. De mooie Hoeveweg, flaneren langsheen het golfterrein en domein La Garenne, het Zonnebos en….natuurlijk….’t Groot Kasteel. Dit alles brengt hen bij de Smidse
Tussen pot en pint (of iets anders) nagenieten. Voorts zijn Hotdogs American Style.
Pendels (Met stopplaatsen en wandelafstand)
Pendel 1: Vertrek 09.15 uur: Stopplaatsen: A (20,5 / 25,5 km), B (16 km), C (13 km).
Pendel 2: Vertrek 10.45 uur: Stopplaatsen: A (20,5 / 25,5 km), B (16 km), C (13 km), D (10 km).
Pendel 3: Vertrek 12.00 uur: Stopplaatsen: C (13 km), D (10 km), E (6 km).
Pendel 4: Vertrek 13.15 uur: Stopplaatsen: D (10 km), E (6 km).

Startplaats: 'De Smidse' (clubhuis Bosgeuzen Voorkempen), Sint-Jobsteenweg 44, 2970 's Gravenwezel (Schilde)
Inschrijving: Kom minimum een kwartiertje voor het vertrek van de pendel (naargelang de afstand die je wenst te stappen)
Deelname: Gratis voor leden van Bosgeuzen Voorkempen en Gratis voor inwoners van 'S Gravenwezel en Schilde
Info: Pepermansjohnny@gmail.com Tel.nr.: 03/646 29 05

Contactpersonen

Contactpersonen

Pepermans Johnny

03/646 29 05

pepermansjohnny2170@gmail.com

Ringlaan 9 bus 9, 2170 Merksem