Schilde Schans

Schilde Schans, gelegen langs de antitankgracht, is een site met waardevol erfgoed en Europees beschermde natuur. Er bevinden zich restanten van een schans, bunkers en loopgraven. Het zijn ideale plaatsen voor vleermuizen om te overwinteren en te schuilen. De diertjes gebruiken de antitankgracht om naar voedsel te zoeken. In Vlaanderen is deze omgeving een hotspot voor vleermuizen. Daarom moeten we deze kwetsbare dieren koesteren. 


Gedurende enige tijd worden de site en dus ook de vleermuizen enorm verstoord door fietsers en mountainbikers, waardoor het erfgoed ongewild vernietigd wordt. Door de site te gebruiken als avontuurlijk fietsparcours komen wortels van bomen bloot te liggen en verliezen de bomen hun stabiliteit. Het lokaal bestuur heeft daarom besloten om de site af te sluiten voor fietsers om verdere schade en erosie te voorkomen. Wandelen en spelen rond de schans kan nog wel. De gebouwen en ruïnes betreden is niet toegestaan.


Er werd recent een nieuw mountainbikeparcours  geopend dat langs en niet door de schans loopt. Avontuurlijke fietsers en mountainbikers komen hier dus zeker aan hun trekken! Het parcours is zo uitgetekend dat het voldoende afwisseling biedt maar ook de kwetsbare natuur en het erfgoed beschermd. Het lokaal bestuur vraagt dan ook uitdrukkelijk om het parcours te volgen en er niet van af te wijken. De vleermuizen zullen je heel dankbaar zijn!