sociaal huren

Sinds 18 maart 2024 schrijf je je voor een sociale woning online in via één centraal inschrij­vings­re­gis­ter.

Ook je dossier aanpassen gebeurt dan online. Zorg er nu al voor dat je ID pas met een pincode of je It'sme in orde is. Dit heb je nodig om je aan te melden.

Je kunt vanaf nu op één plek terecht voor een sociale woning. Er is één loket voor alle inschrijvingen voor een sociale woning. Het agentschap Wonen in Vlaanderen beheert dit online loket: het centraal inschrijvingsregister (CIR). Je start je dossier volledig zelf op, digitaal en veilig. Je kunt je dossier nadien ook altijd online bekijken en aanpassen. Je hoeft je dus niet meer, zoals in het verleden, in te schrijven bij verschillende woningmaatschappijen om meer kans te maken op een vrije woning.

Hoe?

Je schrijft je éénmalig in via www.vlaanderen.be/sociaalhuren . Aanmelden doe je via de app Itsme of met je eID + PINcode. De overheid checkt of je aan de voorwaarden voldoet. Is dat in orde, dan ben je officieel ingeschreven als kandidaat-huurder.
 

Hulp nodig?

Zie je het niet zitten om dit in je eentje in orde te brengen? Kom naar de maandelijkse zitdag van sociale woonmaatschappij De Voorkempen in buurthuis De 4 Wieken. Zij helpen je graag verder met vragen over het centraal inschrijvingsregister, maar ook met al je andere vragen over sociaal huren. Je maakt hiervoor een afspraak via www.schilde.be/sociaalwonen of bel 03 383 62 18.

Sta je al op een wachtlijst?

Dan is het belangrijk om je dossier online te actualiseren en te bevestigen in het CIR.Je woonmaatschappij stuurt je een brief. De tijd die je hebt om je inschrijving te bevestigen staat in de brief. Als je niet tijdig bevestigt, schrapt de woonmaatschappij je uit het inschrijvingsregister en verlies je je plaats op de wachtlijst.