Oproeping / Aanvraag

Je krijgt een oproepingsbrief om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen:

  • Als de vervaldatum van je huidige identiteitskaart of kids-ID nadert.
  • Als je bijna 12 jaar bent en geen kids-ID hebt.

De oproepingsbrief vermeldt een datum. Je komt best vóór die datum om niet zonder geldige identiteitskaart te zitten.

Ben je je eID verloren of is deze gestolen? Dan meld je dit via DocStop of aan de politie. Daarna contacteer je zo snel mogelijk de dienst burgerzaken. De oude kaart wordt onmiddellijk geannuleerd. Ze is waardeloos geworden. 

Ook als je pasfoto niet meer gelijkend is, als je van naam of geslacht verandert, als je je opnieuw in België inschrijft na een verblijf in het buitenland, of als je een kaart wil in een andere landstaal, moet je zelf een aanvraag indienen.

Maak een afspraak

Afhalen

Tenzij je voor een spoedprocedure hebt gekozen, worden de pin- en pukcodes naar je thuis gestuurd. Dit is drie tot vier weken na de aanvraag. Vanaf dat moment kun je je nieuwe identiteitskaart afhalen. Je brengt je oude kaart mee. Die moet je afgeven.

Na activatie van de nieuwe kaart kun je, als je dat wil, de pincode veranderen. Ben je de brief met codes kwijtgeraakt? Dan kun je de pin- en pukcode opnieuw aanvragen. Wil je graag een nieuwe pin- of pukcode aanvragen? Dat kan via eGovFlow

Als je voor een spoedprocedure koos, verwittigen wij je zodra de kaart er is.

Maak een afspraak

Op de leeftijd van 12 jaar moet elke Belg een identiteitsbewijs hebben. Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldige kids-ID hebben kunnen een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Dit is niet verplicht. Je ontvangt een oproepingsbrief op het moment dat de kids-ID bijna vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.

Vanaf 15 jaar ben je ook verplicht om je identiteitskaart altijd bij je te hebben.

De eID bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto, bevat het ook je vingerafdrukken.

Bij de aanvraag van je elektronische identiteitskaart:

  • je oproepingsbrief
  • een pasfoto, niet ouder dan zes maanden, met witte achtergrond die aan de voorwaarden voldoet die op de oproepingsbrief staan (niet de foto van je vorige eID-kaart). 
  • je huidige identiteitskaart. Als je je identiteitskaart verloren bent, of als de kaart vernietigd of gestolen is, neem dan het vervangingsattest van de politie mee.

Bij het afhalen van je elektronische identiteitskaart:

  • je oude identiteitskaart of vervangingsattest van de politie
  • de uitnodiging die je thuis kreeg met de vraag je identiteitskaart af te halen.

Voorwaarden pasfoto

Hier vind je de voorwaarden waaraan een pasfoto moet voldoen.
Procedure Prijs Levertermijn
Standaard 20,80  euro 3 tot 4 weken
Dringend 114,30 euro 1 werkdag
Spoed 149,60  euro Levering na 4,5 uur in Brussel

Als je door gezondheidsproblemen niet meer zelf naar de dienst burgerzaken kunt gaan, kun je een alternatieve aanvraagprocedure vragen. Neem daarvoor contact op met de dienst burgerzaken.