Rup Turnhoutsebaan Oost

Persbericht van 21 februari 2022

De gemeenteraad zal vanavond beslissen of het RUP 'Turnhoutsebaan Oost' definitief wordt vastgesteld. Dit plan bepaalt bestemmingen en voorschriften voor het gebied tussen de antitankgracht en de gemeentegrens met Zoersel. Door slimmer gebruik te maken van de beschikbare oppervlakte komt er ruimte vrij voor lokale kmo’s en krijgen zonevreemde bedrijven een herbestemming. In de woonzones die in het RUP opgenomen zijn, blijft de gemeente volop inzetten op wonen. De realisatie van dit ruimtelijke uitvoeringsplan maakt van de Turnhoutsebaan een aantrekkelijke toegangspoort tot Schilde.

Marian Van Alphen
Na 11 jaar is er eindelijk duidelijkheid voor het gebied Turnhoutsebaan-Oost! Een plan waarmee we ruimte creëren om te ondernemen en zuurstof geven aan de handelaars. Ook nieuwe woonvormen en de groene as rond het antitankkanaal maken hier deel van uit.
Marian Van Alphen
Schepen voor ruimtelijke ordening

De verschillende zones van dit RUP:

  • Retailzone
    In een eerste zone zijn verschillende grote retailers actief. Deze grote handelszaken worden bij de uitvoering van de plannen, gebundeld rondom een gemeenschappelijke parking met centrale in- en uitrit. Dit creëert een aangename en kwalitatieve shoppingzone. De bestaande recreatiezone blijft behouden.
  • Woonzones
    Zowel de woonzone langs de Turnhoutsebaan als het woonparkgebied aan de overzijde van de geherstructureerde retailzone blijven enkel bestemd voor wonen. In het woonparkgebied wordt een moderne flexibele invulling van dit wonen ook mogelijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn; groepswonen, zorg- of kangoeroewonen en cohousingprojecten.

De volgende stappen:

Na de definitieve vaststelling door de gemeenteraad  wordt het RUP 'Turnhoutsebaan Oost' bezorgd aan de deputatie van de provincie Antwerpen en aan de Vlaamse Regering. Deze instanties krijgen een termijn van 45 dagen om het gemeenteraadsbesluit te schorsen of te vernietigen.

Indien dit niet gebeurt, wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het RUP 'Turnhoutsebaan Oost'gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website. Veertien dagen na deze publicatie gaat het RUP effectief van kracht.

Wat is dat nu juist, een RUP?
Klik hier voor meer informatie.

Nood aan gedetailleerde informatie over het RUP - Turnhoutsebaan Oost?
Klik hier voor alle documentatie.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: